Hvordan foregår Åben Dialog helt konkret

Åben Dialog er jo, som jeg har skrevet andre steder, en anden holdning og tilgang til andre mennesker/patienter og deres netværk. Og Åben Dialog er en anden måde at samtale på.
Og hvordan foregår det så?

Jeg vil prøve at beskrive sådan en samtale.

Når man kommer til en Åben Dialog samtale, er man inden blevet spurgt om, hvem i ens netværk, der evt. kunne være vigtig at have med til sådan en samtale. 
Og ens netværk, eller ens pårørende kan jo være mange forskellige slags mennesker. - Det kan være familie, - forældre, søskende, ægtefæller, børn, kærester, eller venner, kollegaer, naboer, ens læge, sagsbehandler, støtte/kontaktpersoner fra steder man kan være tilknyttet, og kontaktpersonen på afdelingen hvis man er indlagt. o.a.
Det er blot for lige at give et indblik i, at det faktisk er alle mulige mennesker i ens netværk, der kan være vigtige for en, at have med til sådan en samtale.
Grunden til at det kan være vigtigt at invitere mennesker fra ens netværk med er, at ofte har de et helt andet kendskab og en helt anden betydning for en, og i ens liv, end det kendskab og den betydning de professionelle har. - Og det kan være berigende for alle involverede i sådan en samtale.

Til selve samtalen vil der, udover de mennesker fra ens netværk der er inviteret med, være en eller flere af de personaler, der medvirker i ens behandling, med, - personaler fra f.eks. afdelingen, hvis man er indlagt.

Til samtalen vil en af de ansatte være mødeleder. Mødelederen starter ofte med at byde velkommen, og fortæller dernæst om, hvorfor der er blevet indkaldt til mødet, eller beder dem/den der har ønsket mødet fortælle om baggrunden for det ønske.
Ofte bliver der også fortalt, at f.eks. to af de ansatte, der er med til samtalen blot er med som "lyttere". De vil sidde lidt med ryggen til, i deres eget "lille rum" i rummet, og vil så, når tiden bliver inde til det, og hvis der er stemning for det, reflekterer højt over det, de har hørt der er blevet sagt under mødet.
Når/hvis der efterfølgende reflekteres er det uden tolkninger og konklusioner på det har hørt. Der bliver reflekteret om det faktisk talte. - Det kan godt være det har skabt nogle tanker eller har berørt de reflekterende, og det må de også gerne give udtryk for, så længe de bare ikke konkluderer sig til noget andet, end det der faktisk er blevet talt om.
De kan godt sige f.eks. - "jeg kom til at tænke sådan og sådan........ - men det er jo sådan jeg tæker om det, og jeg ved jo ikke om det også er sådan det er"
Tonen i refleksionen er altid meget anerkendene og respektfuld. - Men det er tonen nu i det hele taget i Åben Dialog 🙂

Til samtalen er der aldrig på forhånd skabt en dagsorden for hvad der skal tales om. - Den blive de ansatte fri for selv at skulle finde på 🙂 for den bliver til undervejs, og skabes i fællesskab med alle mødedeltagerne. - Og ikke som punkter man skal skrive ned først i mødet, for så derefter "slavisk" at følge. Nej, dagsordnen, eller mødets indhold, bliver mere bare til, og skabt ud fra den måde samtalen nu engang former sig på undervejs. 

Alle der er med til samtalen har en "stemme", og har mulighed for at give udtryk for hvad de synes er vigtigt at tale om, - hvad der rør sig i dem. - Og det er både de professionelle, netværket og patienten, der har mulighed for det.

Efter mødelederen har startet de "indledende runder" med velkomst og det, er der som regel en runde, hvor alle kan ytre deres stemme, og der jo så fortælle hvad der måtte være mest vigtigt for dem, at tale om under mødet. - Og det kan f.eks. være hvad de tænker om mødet og hvad de håber på mødet kan medvirke til.
Når alle så ligesom er blevet hørt, og runden er nået rundt, kommer der tit en slags naturlig "pause". Og der spørger mødelederen så ofte om, om man evt. har lyst til at høre lidt om hvad der er blevet talt om undervejs. 
Og hvis man gerne vil det, er det så der bliver reflekteret højt af 
"lytterne" - det reflekterende team.
Mens de taler bliver de andre deltagere så de lyttende. Der afbrydes ikke så længe der reflekteres, men når de er færdige med at reflektere, går ordet tilbage til mødedeltagerne, og man har der mulighed for at kommentere på noget af det der er blevet sagt. Og i det hele taget, er der mulighed for, at sige hvad man har lyst til. - F.eks. også hvordan det har været at være med til mødet.  
Efter det afsluttes samtalen. 
__________________________________________________________

Jeg har jo været med til Åben Dialog samtaler efterhånden en del gange, og jeg kan kun sige, at der skabes, i disse samtaler, et nærvær, og en respektfuldhed for hinanden, som jeg ikke har oplevet så intenst andre steder.
Det føles meget, meget berigende 🙂

Og det at der bliver reflekteret højt over, det der lige er blevet talt om, 
er for mig altid en meget stærk oplevelse. - Det gør noget at høre andre tale om det, jeg selv og andre lige har siddet og talt om, og det gør noget at høre hvilke tanker og følelser de er blevet berørt af som lyttere. - Jeg hører det fra et andet sted end end jeg gør, når jeg selv siger det, - og det sted jeg hører det fra, gør det rart for mig at være mig, og får mig til at vokse som den jeg er. - jeg bliver så styrket og glad af det 🙂

Jeg ville sådan ønske alle kunne få mulighed for at opleve, at blive mødt, set og hørt på denne unikke måde 🙂 - Det er mit Ønske og Håb for fremtidens psykiatri 🙂
 
 

 
 

 

"At stå i det åbne", - alene sammen, ligesom blomsterne på billedet gør, sådan mærkes Åben Dialog for mig :)

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

birgit k tjalve | Svar 12.11.2011 23:43

ja, det med at ethvert menneske har en værdi og bliver lyttet til som ligeværdig er noget af det vigtigste for et menneske.

mt | Svar 01.10.2010 15:03

jeg synes det lyder som den gruppeterapi jeg blev udsat for med reflektering af en i 3 person. det var ikke mig må jeg indrømme men godt det virker for nogle
:)

Pernille 01.10.2010 16:33

Tak for din kommentar :) Og ja det synes jeg også, at det er godt det virker for nogen, - og så er der forhåbentligt noget andet der virker for andre :)

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

12.11 | 12:03

Hej My.

Jeg er tilfældigt faldet over dit website, og synes du skriver på en følsom og ærlig og charmerende måde. Med ønsket om ALT GODT FOR OS ALLE.

...
15.11 | 10:40

1000 tak Benedikte 💗💗💗

...
13.11 | 17:32

Hej My
Sikke en flot og interessant hjemmeside.
Vi tales ved.
Kh. Benedikte

...
08.08 | 10:41

Tak fordi du lader mig være en del af din verden <3

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE